Mevlana Kimdir?
Mevlana Celaleddin-i Rumi, 30 Eylül 1207 yılında, dönemin İran sınırları içerisinde yer alan Horasan eyaletinin Belh kentinde dünyaya gelmiştir. Söz konusu bölge, günümüzde Afganistan sınırları içerisinde yer almaktadır. Annesi, Belh kentinin emirinin kızı olan Mevlana’nın babası ise kentin ileri gelenlerindendir. Ayrıca dönemin önemli şairlerinden biridir.
Annesi ve babasının etkisiyle küçük yaştan itibaren felsefeyle ilgilenen Rumi, önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Tasavvuftaki ilerlemesi ve şiirdeki başarısı nedeniyle döneminin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir. Yazımızın devamında Mevlana kimdir sorusunun detaylı yanıtını bulabilirsiniz.
Mevlana Kimdir?
Mevlana, 1207 yılında dünyaya gelmiştir. Henüz 4 yaşındayken babasından din, filoloji ve din alanında dersler almıştır. 7 yaşına geldiğinde ise ailesiyle birlikte Bağdat’a taşınmış ve Anadolu’ya bir adım daha yaklaşmıştır. Taşınmasının nedeni ise Doğu’da başlayan Moğol istilasıdır.
Göç yolculuğunda babası ile birlikte İran’ın en önemli şairlerinden olan Attar ile karşılaşır. Attar, babası ve Mevlana için “işte bir deniz ve arkasında bir okyanus” benzetmesini yapar. Yapılan bu benzetme, Mevlana’nın henüz çocukluk döneminde dahi ne kadar etkili biri olacağının bilindiğini gösterir.
Nişabur’dan başlayan göç yolculuğu Bağdat’ta bir süreliğine durur. Daha sonra ailesiyle birlikte Hicaz’a giderler ve Hac görevini yerine getirirler. Ardından ise Şam, Malatya, Erzincan, Kayseri ve Niğde gibi illeri dolaşırlar. Sonunda Karaman’a yerleşirler ve burada 7 yıl kalırlar. Annesini ve erkek kardeşini burada kaybeder.
Mevlana, 1225 yılında Karaman’da Cevher Hatun ile evlenir ve iki oğlu olur. Eşi vefat edince yeniden evlenir ve yeni eşinden de iki oğlu olur. Takvimler 1228 yılını gösterdiğinde Selçuklu hükümdarı tarafından başkent Konya’ya davet edilen babasıyla birlikte gider ve Konya’ya yerleşir.
Babası Bahaddin, Konya’da bir medresenin başında yer alıyordu ve Rumi, 25 yaşındayken babasını kaybetti. Babasının medresedeki konumunu devralan Rumi, bu tarihten itibaren Konya’nın önemli mollalarından biri oldu. Medreselerde dersler verdi ve camilerde vaazlarla halka nasihat etti.
1244 yılında Şems-i Tebrizi ile tanışır ve hayatı değişir. Şems ile tanıştıktan sonra çileciye dönüşür. Dostlukları yaklaşık 4 yıl kadar sürer ve rivayete göre oğlu ve halk tarafından Şems’in öldürülmesiyle bu dostluk biter.
Mevlana, İslam tasavvufunda çok önemli bir yere sahiptir. En önemli eseri Mesnevi’dir ve 25 binden fazla beyitten oluşur. “Gel, ne olursan ol, yine gel” daveti, onun ne kadar kapsayıcı olduğunu gösteren önemli beyitlerinden biridir. Mevlana, 17 Aralık 1273 tarihinde Konya’da hayatını kaybetmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Mevlana kimdir konusu hakkında sıkça sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
Mevlana Alevi Mi?
Mevlana, Sunni Müslüman’dır.
Mevlana Türk Mü?
Mevlana, Türk’tür. Ancak şiirlerinin çok büyük bir kısmı Farsçadır. Ayrıca Konya’da derslerini de Farsça olarak verdiği bilinmektedir.